02 kovo, 2006

ar H5N1 virusas tikrai migruoja?


Posted by Picasa
Esu padidintai jautrus, kai visur kalbama apie vis didėjantį paukščių gripo pavojų - juk namuose laikau prijaukintą laukinį paukštį, kuris beveik kasdien fiziškai kontaktuoja nedidelėje atviro balkono erdvėje su pasimaitinti atskrendančiais savo gentainiais. Šios nuolat žiemą besisvečiuojančios kuosos nėra migruojantys paukščiai - dieną besižvalgantys maisto visame mieste, nakvynei jie susirenka į nuolatines vietas senamiesčio parkuose ir tankiau apželdintose miesto vietose.
Jau buvau nusprendęs griežtai apriboti mano augintinės buvimą balkono erdvėje bei atskrendančių kuosų maitinimą, juolab žiemos šalčiai nuslūgo.
Tačiau šiandien dienraštyje "Respublika" atsitiktinai perskaičiau mokslininko, biologo dr. Dariaus Stončiaus (jo tyrinėjimų objektas yra laukiniai paukščiai), straipsnį "Paukščių gripas: kur nukreiptos "užkardos".Kai kurias ištraukas leisiu sau čia pacituoti:

" ...tai, kas pastaruosius porą mėnesių vyksta Lietuvoje, verčia nebūti vien tik stebėtoju ir pabandyti apraminti visais būdais nepagrįstai didinamas visuomenės baimes."

"Vienas laikraštis cituoja pensininkę: "Artimiausiu metu turbūt naikinsime ir greta mūsų sodybos esantį gandralizdį, kad gripo neatneštų iš šiltų kraštų parskrisiantys gandrai"...Labiausiai įsibaiminę žmonės pradėjo naikinti net inkilus, ardyti kregždžių lizdus."

"Tarptautinės paukščių apsaugos organizacijos BirdLife ekspertai informuoja, kad iki šiol nėra nė vieno patvirtinto atvejo, kad žmonės būtų užsikrėtę pavojinguoju gripu nuo laukinių paukščių."

"...nėra nustatytas nė vienas atvejis, kad sveikas, galintis migruoti laukinis paukštis būtų užsikrėtęs pavojingąja viruso atmaina H5N1."

Argi tai nereiškia, kad net jeigu laukinis paukštis yra apkrėstas virusu, jis niekaip nebesugebės niekur migruoti. Juk nustatyta, kad susirgę paukščiai tuojau pat nusilpsta ir nugaišta. Cituosiu toliau:

"Tačiau jei ne migruojantys paukščiai platina paukščių gripą, tai kaip jis plinta? Ekspertai nurodo tris pagrindines ligos plitimo priežąstis.
Pirmoji - nekontroliuojama ar neteisėta tarptautinė prekyba naminiais paukščiais ir paukštienos produktais.
Antroji - tarptautinė prekyba laukiniais paukščiais. 2004 m. H5N1 virusas buvo nustatytas dviem paukščiams, neteisėtai įvežtiems rankiniame bagaže iš Tailando į Belgiją....Reaguodama į tai, ES uždraudė laukinių paukščių importą į savo teritoriją....
Trečioji - užkrėsto paukščio mėšlo naudojimas žemės ūkyje ir žuvininkystėje. Neapdoroto paukščių mėšlo naudojimas tręšti ar šerti tvenkiniuose auginamas žuvis labai paplitęs Azijoje ir Rytų Europos šalyse..."

"...neįmanoma kontroliuoti paukščių gripo, naikinant laukinius paukščius, todėl to net nederėtų bandyti. Net jei būtų nustatyta, kad laukiniai paukščiai perneša H5N1 virusą, bet kokie jų naikinimo, ypač šaudant, bandymai tik dar pablogintų situaciją. Šaudymas priverstų paukščius pasklisti ir taip išplatinti virusą naujose teritorijose"
RESPUBLIKA 2006 m. kovo 2 d.

Taigi, turiu šiek tiek vilties, kad Lietuvoje nebus pradėti masiškai naikinti gandrai, varnai, kovai, kuosos ir varnėnai, o taip pat zylės, žvirbliai, kregždės ir tt. Taip pat viliuosi, kad tebegyvens gulbės, laukinės antys ir žąsys.
Yra vilties, kad kartu su mumis visais atsitiktinai liks gyva ir mano Kuosia...

žymės: