12 balandžio, 2006

Laimingas karo dievo veidas

Marse šypsosi 'laimingas veidas'!
'Happy face' crater on Mars!

.
Ekspedicijos į Marsą metu kosminis zondas "Mars Global Surveyor" perdavė į Žemę įdomią nuotrauką. Šviesos ir šešėlio žaismas sykiu su sušalusiu kraterio sluoksniu suteikė atvaizdui besišypsančio veido efektą.





"Esa" praneša, kad tai Galle krateris, kurio diametras apie 230 km - jis yra rytiniame Argir'o baseino pakraštyje. Zondas "Viking-1" jau anksčiau yra fotografavęs Galle kraterį, tik tada jo "veido" išraiška buvo kita. Pasikeitimo priežastimi tapo planetos pietiniame pusrutulyje prasidėjusi žiema. Kraterio reljefo ypatumas tas, kad "sausas ledas" kaupiasi šalia įgriovos, savo forma primenančios burną ir keičia mimiką: marsietiška šypsena platėja. Naujas spalvotas šio įdomaus kraterio nuotraukas perdavė aparatas "Mars Reconnaissance Orbiter".














MySpace Layouts
Marse yra ir daugiau paslaptingų reljefų. Vienas jų buvo gautas NASA aparatu "Viking-1" dar 1976 metais. Atvaizde iš Sidonijos srities gerai įžvelgiamas žmogaus veidas bei kiti dariniai.
NASA pranešimuose buvo pažymėta, kad šis "akmens uolienų darinys panašus į žmogaus galvą". Dauguma mokslininkų įsitikinę, kad "veidas" iš tikrųjų yra natūralus planetos paviršiaus darinys, kurio pavidalas tampa panašiu į veidą, esant tam tikram apšvietimui ir žiūrėjimo kampui.















Taigi, antikinis karo dievas Marsas gal ir neatsitiktinai demonstruoja mums laimingą savo veidą. Kodėl jis vis plačiau šypsosi, ko jis džiūgauja? Gal nori žmonėms pasakyti, kad po ilgesnės pertraukos vėl pasirengęs imtis savo įprasto verslo? O gal džiaugiasi, kad tebevyksta karo veiksmai daugelyje Žemės planetos vietų? Ar nori mus įspėti, kad, laukdami naujų karo grėsmių (gal Artimuosiuose Rytuose, gal Kaukaze?), ruoštumėmes neišvengiamai globalinei katastrofai?
.
Dievai neišduoda žmonėms savo planų.

.

Posted by Picasa..Viena vėliausių Marso nuotraukų
Šaltiniai:
esa
RPIF
FederalPost

žymės: