26 birželio, 2006

pirmyn, mistifikatoriai!

..."The simplification of anything is always sensational."
....G. K. Chesterton

...Seniai žinoma: pinigai daro pinigus. Kartais - ir labai didelius. Galima pridurti: viena mistifikacija pagimdo dar vieną mistifikaciją, o dažnai ir ne vieną. Paprasčiau tariant, jeigu itin paklausus amerikietiškos popkultūros produktas atneša pasakišką pelną, aplink jį būtinai atsiras įvairiaspalviai priedai, surogatai ir kitokie panašūs subproduktai, kurių gamintojai iš iki ausų užverstos rinkos ir dirbtinai sukelto ažiotažo taip pat labai sočiai pasipelnys. Nieko naujo, žinoma. Ir nieko švento.
Didysis Leonardas pastaruoju metu jau tiek kartų vartėsi savo karste, kad tai jam greičiausiai tapo įprasta procedūra. Gyvas būdamas, jis galėtų mums gal tik tiek papasakoti apie tikrus ar menamus savo nemirtingų kūrinių kodus, kiek mes šiandien ir patys sugebėtume tuose koduose įžvelgti. Tačiau juk įmanoma ir dirbtinai sugeneruoti naujas, niekieno dar neatrastas, neva įžvalgiai palikuonims paliktas didžiojo Renesanso meistro mįsles. Galima ir šiek tiek "pakoreguoti" praeities istorijos gaires, jeigu iš to pavyktų išpešti kokią nors naudą.

...Pirmoji mistifikacija. Sakykim, visai atsitiktinai aptinkamas "labai senas" manuskriptas. 1956 metais taip ir padarė vienas toks prancūzas Pjeras Plantaras (Pierre Plantard), suklastojęs taip vadinamą "slaptajį dosje" su niekada neegzistavusiai organizacijai "Siono Prioratas" neva priklausiusiomis tikromis žinomų asmenybių pavardėmis (tarp jų - Leonardas da Vinči, Viktoras Hugo, Žanas Kokto, Izaokas Niutonas). Kitame "radinyje" - "dokumentas" su anksčiau neskelbtomis Prancūzijos monarchų dinastijų genealoginėmis lentelėmis. Šios stebėtinai meistriškai padirbtos klastotės stebuklingu būdu buvo tarsi netyčia aptiktos Paryžiaus Nacionalinės bibliotekos fonduose, kur prieš tai apdairiai ir slapta buvo padėtos. Gudrusis Pjeras Plantaras nepamiršo į tas lenteles įrašyti ir savo pavardės, kas turėjo įrodyti, kad jis kildinamas iš labai senos karališkos Merovingų dinastijos. Mįslingas istorijas objektyviai tyrinėjančio TV kanalo "Discovery" laidoje neseniai buvo parodytas praėjusio šimtmečio pabaigoje nufilmuotas interviu su Pjeru Plantaru ir jo mistifikacijų bendražygiais - prieš kamerą jiems teko viešai prisipažinti, kad būtent jie ir yra šios amžiaus klastotės autoriai (Pjeras Plantaras mirė 2000 metų pradžioje). Tačiau šis akivaizdžiai atskleistas faktas liko plačios visuomenės nepastebėtas ar ignoruotas. Nuo tada ir prasidėjo intensyvi ir gerai apskaičiuota pinigėlių darymo pasiutpolkė, tebesitęsianti ir šiandien.
...Antroji mistifikacija. Ant šio gardaus ir klastingo jauko visiškai sąmoningai užkibo populiaraus ir pelningo bestselerio "Šventasis kraujas, Šventasis Gralis" autoriai Maiklas Beidžentas, Ričardas Li ir Henris Linkolnas. Knyga sukėlė didžiulį susidomėjimą ir buvo sėkmingai platinama. Niekam tada dar nežinomas Denas Braunas (Dan Brown) paprasčiausiai nušvilpė minėtų autorių idėjas, besiremiančias Plantaro klastotėmis, kai kurpė savąjį "Da Vinčio kodą" ("The Da Vinci Code"). Įžeista trijulė pradėjo bylinėtis dėl autorystės, tačiau dirbtinai sukelto sensacingo šurmulio fone tokie niekai jau niekam nebebuvo įdomūs.
Šitaip prasidėjo itin vidutinio literatūrinio lygio bestselerio "Da Vinčio kodas" pergalingas planetos protų užkariavimas. Veržlus detektyvinis siužetas, mįslingos paslaptys, sumaniai parinktos veiksmo scenos, palydimos kad ir bespalvių dialogų bei dar pilkesnių charakterių personažų gausa, jau ir ankstesnes Deno Brauno knygas darė patrauklias ne itin išrankiam lengvos lektūros vartotojui.
...Trečioji mistifikacija. Įžūliai pasisavintas idėjas Denas Braunas sumaniai papildė iš piršto laužtomis hipotezėmis apie karališkąją Merovingų dinastiją, kurios palikuonys, neva ir šiandien gyvenantys Prancūzijoje, yra tiesioginiai iš Jėzaus Kristaus ir Marijos Magdalietės santuokos sukurtos "šventosios šeimos palikuonių kraujo paveldėtojai". (Net Pjeras Plantaras, jei būtų gyvas, turbūt nustebtų - juk jis tada būtų Jėzaus Kristaus ainis!). Denas Braunas puikiai suvokė, kad oficialios bažnyčios ir objektyviųjų istorijos tyrinėtojų nepritarimas tokiai "sensacijai" tik dar labiau pridės populiarumo bestseleriui. Labai greitai Holivude buvo pagimdytas tokio pat vidutinio amerikietiško standarto trileris (kad ir su žinomais aktoriais) tuo pačiu pavadinimu. Pasaulio kino salės šiandien vis dar tebelūžta nuo isteriško žiūrovų antplūdžio, filmo DVD kopijų gamintojai taip pat neliko nuskriausti. Savąjį kąsnį susirado ir įvairios turistinės agentūros, siūlančios ekskursijas po Anglijoje ir Prancūzijoje išsimėčiusias bažnyčias, muziejus, vienuolynus, pilis ir vietoves, paminėtas bestselerio siužete.

...Tarsi koks maitvanagis, prie pelningo Deno Brauno grobio pripuolė ir toks Saimonas Koksas (Simon Cox), skubiai išleidęs knygą "Nulaužiant Da Vinčio kodą" ("Cracking The Da Vinci Code").
...Ketvirtoji mistifikacija. Iš tikrųjų šis literatūrinis hakeris jokių kodų "nenulaužia",- paprasčiausiai, pasitelkęs įvairių sričių autoritetingų specialistų komentarus, sukompiliavo labai detalias ir labai nuobodžias istoriografines nuorodas į Brauno minimus tikrus ir išgalvotus įvykius, biblines ir istorines asmenybes, meno kūrinius, architektūros paminklus. Neišdrįsęs net suabejoti Brauno lektūroje pateikiama istorine faktografija, Koksas nepasivargino įvardinti akis badančių akivaizdžiai suklastotų ir skaitytojui pateikiamų, lyg tikrų tikriausi, istorinių įvykių ir "faktų", - negi paukščio maitinamas jauniklis abejoja, ar maitintojo snape esantis kąsnis yra tikras? Paantraštėje skelbiama, kad ši knyga yra "Vadovas, vaikštantiems Deno Brauno paslapčių labirintais". Atkreipkite dėmesį: ne istorijos, ne meno ar religijos paslapčių labirintais, o personaliai Deno Brauno. Beje, itin nekritiški protai jau senokai klaidžioja tamsiais ir klaidžiais sumanių mistifikatorių išraustais labirintais, taigi toks "vadovas" kažin ar padės iš tų prieblandų išsikapstyti.
...Yra teigiama: rašytojas savo kūryboje turi teisę į išmonę ir fantaziją ir niekas negali jo už tai smerkti. Juolab, kai knyga masiškai skaitoma ir yra populiari. Tačiau autorius, savo siužete besiremiantis autentiškais žmonijos istorijos įvykiais, minėdamas seniai mirusių žymių žmonių vardus ir tuo pat metu sąmoningai pateikdamas klastotes ir išgalvotas prielaidas kaip neginčijamus ir patvirtintus istorinius faktus, iš tiesų negerbia savo skaitytojo, ypač kada jis jaunas ir gal dar nepakankamai išprusęs. Deno Brauno trilerio "Angelai ir demonai" pirmame puslapyje pateikiamas "istorinių faktų" sąrašas, kur tikri dalykai apdairiai sumaišyti su hipotezėmis ir išgalvotomis prielaidomis, nepaliekant skaitytojui jokios galimybės atskirti netiesą nuo tiesos. Pusę lūpų skelbiama pusiau tiesa iš tiesų išvirsta į didelį melą. Kaip kad žaidimo metu nežinia iš kur kortų malkoje staiga atsiradęs besivaipantis džokeris.
...Gyvename virtualių vertybių pasaulyje, nors, kaip kažkada buvo pasakyta, ir rankraščiai nedega, ir literatūriniai herojai yra nemirtingi. Kartais - ne tik nemirtingi, bet ir turintys nuosavus internetinius tinklapius.

...Penktoji mistifikacija. Brauno knygos pagrindinį personažą - Harvardo profesorių, religinės simbolikos tyrinėtoją Robertą Lengdoną (Robert Langdon) - galite aplankyti oficialiame interneto tinklapyje www.robertlangdon.com ir net parašyti jam laišką. Gal kokios naivios ir ezoterinės romantikos išsiilgusios moterytės, tapdinančios šį personažą su charizmatišku aktoriumi Tomu Henksu (Tom Hanks), vaidinusiu profesorių filme, jau nekantriai laukia iš jo dėmesio laiškų? Labai galimas dalykas, kad gali ir sulaukti.
Posted by Picasa

...Na, o kuo gi dabar užsiėmęs nenuilstantis mistifikatorius Denas Braunas?
...Šeštoji mistifikacija. Ogi jis pavedė savo personažui profesoriui Lengdonui imtis naujos Leonardo Da Vinči mįslės: šį kartą reikės "nulaužti" iš nežinios staiga išdygusio "labai seno manuskripto", pasirašyto paties Leonardo, kodą. Tame "dokumente" Renesanso genijus primityviais taškeliais ir stačiakampiais nupiešė užkoduotą tekstą, kuriame slypi labai svarbios pranašystės visai žmonijai. Matyt, greitu laiku sulauksime dar vieno skubotai sukalto, itin sensacingo popliteratūrinio opuso ir gal net dar vieno holivudinio standarto.
image hostingPirmyn, mistifikacijų riteriai! Beribiai kvailas ir beribiai neišrankus vartotojų pasaulis nekantriai laukia naujų sensacingų jūsų veiklos rezultatų, kad galėtų dar kiečiau prikimšti jūsų pinigines.

žymės:

4 Comments:

Anonymous Anonimiškas said...

Labas,

Deja tenka sutikti, kad "vaniliniai" Holivudo produktai yra uzvalde amerikos zmoniu protus ir pinigines. Bet koki pramogus produkta bandoma isrekalmuoti ir is jo isspausti viska ka galima (iki paskutinio cento). Prisipazinsiu, kad skaiciau Da Vicio Koda ir nenuobodziavau. Taciau didelio vidinio pasitenkinimo sis kurinys nesukele.

Motiejus

birželio 26, 2006 9:14 popiet  
Blogger algimantas said...

Dekoju uz komentara, Motiejau.
Kaip detektyvas, Dan'o Brown'o knyga pakankamai dinamiska ir patraukli. Bet cia kalba visai apie kitka...

birželio 26, 2006 9:32 popiet  
Anonymous Anonimiškas said...

Matyt visais laikais tiesa zmonems rupejo santykinai nedaug. Labiau duona ir zaidimai. Dabartiniai laikai, anot Gilbert Keith Chesterton'o (http://www.chesterton.org/), pasizymi patologiniu kuklumu paziuru srityje. Staciai nepadoru yra pokalbyje imti ir ispazinti savo tikejima (materializmas juk irgi tikejimas). Tolerantiskumu vadinamas ne kito nuomones gerbimas, o savo slepimas (arba tiesiog jos neturejimas). Ankstesni amziai kaltinami tuo, kad daugumai zmoniu ju paziuros buvo formuojomos "is virsaus" - be laisves rinktis, bet dabar ju tiesiog nebera. Tokioje terpeje DaVincio Kodo reiskinys kaip ir nebestebina. Kai nesi apsisprendes ka gerti, gali megautis ivairiais misiniais (pvz alus su snapsu) - iki kito ryto tai gali netgi patikti....

birželio 28, 2006 6:44 popiet  
Blogger algimantas said...

Labai dėkingas Gediminui - nuoroda į G.K.Chesterton'ą šiame kontekste ypač vietoje. Todėl viena šio didžio 20 amžiaus mąstytojo mintis: "The simplification of anything is always sensational." tuojau pat atsidurs šio įrašo apie primityvius mistifikatorius preambulėje. Kas geriau galėtų išreikšti šio reiškinio esmę?

birželio 28, 2006 11:46 popiet  

Rašyti komentarą

<< Home