30 birželio, 2006

metų metai su Kuosia




2002


2003


2004


2005


2006

...Metai bėga ir Kuosia jau neįsivaizduoja kitokio gyvenimo, nei bute su žmonėmis. Per plastiko tinklą į balkoną be vargo įskrenda žvirbliai ir zylės, kur visada susiranda trupinių nuo maisto, palikto nemažam būriui kuosų, jau įpratusioms kiekvieną dieną - žiemą ir vasarą, rytais ir pavakariais - čia pasimaitinti. Tinklą apspitusios kuosos turbūt supranta, kad balkone saugiai ant žmogaus peties tupinti jų gentainė yra savotiškas jų pačių saugumo garantas. Jei pabandytumėt prisiartinti miesto skvere prie laukinės kuosos ir mėgintumėt ją maitinti - net jei rankoje turėtumėte jos taip mėgstamo sūrio gabalėlį, - nepavyks prieiti arčiau, negu per kelis metrus.
...Bendraudama su nuolat atskrendančiais į svečius gentainiais, Kuosia tarp jų be vargo atpažįsta savo simpatijas - tai rodo labai nevienodas jos elgesys atskirų individų atžvilgiu, kada paukščius, tupinčius vieną šalia kito, skiria tik retas tinklas. Teko stebėti, kaip geranoriškai Kuosia bendrauja su vienais, snapu švelniai purendama savo draugui pilkas apykaklės plunksnas, ir kaip nuožmiai reaguoja į kitus, jai nepatinkančius individus, kuriuos bando piktai nuvyti šalin. Kai kurios kuosos taip įprato nuolat lankytis balkone, kad ėmė nebijoti imti maistą tiesiai iš rankų - jei nebūtų tinklo, greičiausiai bandytų apsigyventi balkone. Kartą pro atidarytą tinkle angą drąsesnės kuosos patekdavo į balkoną, o viena - pati drąsiausia - buvo įskridusi net į kambarį. Tačiau netrukus tokios drąsuolės pradėdavo nervintis ir blaškytis, negalėdamos iškart surasti kelio atgal į laisvą erdvę...


2009

.
...Žvelgdama iš savo aptverto balkono į kiemą ir medžius, kur laisvai skraido jos viengenčiai, Kuosia gal ir labai norėtų ištrūkti į tas viliojančias erdves. Tačiau jos pačios labui šito padaryti, deja, negalime. Kodėl? Tuomet, kai tik ji atsirado pas mus, bandėme ne sykį išleisti ją į laisvę,. Kuo visa tai pasibaigė ir kaip Kuosia tapo prijaukintu naminiu paukščiu - apie tai buvo papasakota šiuose puslapiuose prieš aštuonerius metus.
Tai - šiek tiek liūdna Kuosios istorija.

Įrašas taisytas ir papildytas 2010/06/02

žymės: , ,