04 lapkričio, 2006

besiknaisiojant po Google Earth...

...Yra gausybė mėgėjų pasižvalgyti po mūsų planetos gaublį - čia, tarp daugelio tūkstančių palydovinių nuotraukų, iš kurių Google Earth sutvėrė kerinčiai realistinį Žemės paviršiaus vaizdą (kai kurių didžiųjų miestų ir efektingų vietovių atvaizdus papildydama net erdviniais 3D inkliuzais), galima atsitiktinai užtikti ne tik įslaptintų karinių objektų (aerodromų, kosmodromų, karinių bazių etc) vaizdelių, bet ir visiškai netikėtų bei paslaptingų dalykų. Vakar Google Earth atsiuntė e-laišką, siūlydama smalsiems lankytojams naujų įdomių vaizdelių, kuriuos užtiko atidūs ir velniškai kantrūs kosminių fotkių tyrinėjimo fanatikai, besiknaisiodami po mūsų rutulio paviršių (neįsivaizduoju, kiek laiko ir kantrybės reikia, kad tame kaleidoskope įžvelgtum kokį skrendantį lėktuvėlį ar į krantą išmestą laivą).
...Apie puikias Google Earth galimybes esu ankstėliau plepėjęs viename šio blogo poste - dar ši programa kartais visai neblogai pasitarnauja ir mano profesinėms reikmėms. Vienintelis dalykas, ko norėtųsi - geresnių fotkių rezoliucijų, ypač Lietuvos nuotraukose. Duomenų bankas yra nuolat atnaujinamas ir papildomas, tad ilgainiui gal ir mūsų krašto paviršiaus mozaika (ne tik didieji miestai) taps ryškesnė, o detalės labiau įžvelgiamos.
...Čia tik kelios įdomios fotonuotraukos iš neprėpiamai didelio unikalių Žemės paviršiaus fiksacijų:


...Gigantiškas vabalas - ateivis?
...Žemėje šis "ateivis" išrodytų siaubingu 50-ties metrų ilgio padaru. Ir tai nėra fotomontažas. Tik 1 mm ilgio vabaliukas atsitiktinai atsidūrė reikiamu laiku ir reikiamoje vietoje - siauroje erdvėje tarp stiklinės fotkameros plokštelės ir filmo juostelės. Neabejotina, kad čia turime vienintelį atvejį, kada vabzdys yra užfiksuotas kosminėje palydovo nuotraukoje! Dar stebina neįtikėtinas palydovinės optikos ryškumo zonos gylis! (detaliau
čia)


...Skraidantis automobilis?
...Šioje palydovinėje nuotraukoje baltas automobilis skrenda, apie ką lyg ir byloja jo šešėlis ant žemės. Tačiau iš tiesų tai du greta priparkuoti automobiliai - baltas ir juodas. Visa esmė - ką norime įžiūrėti nuotraukoje. (detaliau
čia)


...Pavirtęs ant šono kruizinis laivas.
...Korėjos Pusan uosto nuotrauka iš kosmoso, kur matyti pusiau nuskendęs ir pavirtęs ant šono didelis kruizinis laivas po 2003 metais praūžusio "Maemi" taifūno.


...Šitaip nuskendęs laivas atrodo, žiūrint nuo krantinės. (detaliau čia)


...Degalų pasipildymas ore.
...Didelis skraidantis tanklaivis "KC-135", "pagautas" palydovinės kameros tuo metu, kai jis Amerikos šiaurės oro erdvėje maitina degalais lėktuvą "C-5 Galaxy". Vaiduokliškai melsvas lėktuvų "šešėlis" - tai kosminio fotografavimo savybė, atsirandanti dėl fotografuojamų objektų judėjimo. Toks dvigubas vaizdas atsiranda ir tada, kai fotografuojami žemės paviršiumi greitai judantys objektai, pavyzdžiui, automobiliai. Beje, atstumas tarp "vaiduoklio" ir realaus objekto leidžia nustatyti judėjimo greitį. (detaliau čia)


...Lėktuvo skrydis.
...Oro laineris A320, reiso S-E metu ties Novara (Italija). Programa leidžia nustatyti ir tikslias lėktuvo koordinates: 45°24' 56"N 8°39' 01''E (detaliau čia)


...Lėktuvų identifikacija.
...Besidomintys Google Earth ir lėktuvais, gali pasidairyti po duomenų bazę, kur jau yra surinkta ir identifikuota nemažai įvairių lėktuvų, skrydžio metu užfiksuotų iš orbitos.


...Aerodromas.
...Įspūdingai patrauklus aerodromo vaizdas iš Z dimensijos. Turėtų sudominti ateivius iš kosmoso matematiškai tobula infrastruktūros geometrija, bylojančia apie aukštą aborigenų intelekto lygį.


Pasukus gaublį, atrodo, lyg matytume šio aerodromo erdvinį vaizdą.


Išraiškinga Vokietijos žemės ūkio sklypų grafika.


Rusijos raketos "Sojuz" kosmodromas.

žymės: ,