25 rugpjūčio, 2006

nutolimas nuo dimensijos Y

...Abstrakcionizmas (lot. abstracio – nutolimas) - XX a. modernistinės dailės kryptis – nedaiktiškoji dailė.
...Taigi - nutolimas nuo realaus daikto ar nuo kažko, kas realu, vaizdavimo. Šiandieną kaip sykis yra tokia nuotaika - nutolti. Bandysiu nutolti nuo paprasčiausio seno, vargano ir apleisto sodo namelio sienos fragmento. Štai jis:

Gal iš viso šito galima sutverti du juodus stačiakampius pilkame fone?

Ir visgi reikia kokios nors spalvos akcento...

Nuo daiktinės realybės kol kas nepakankamai nutolta, nes vis dar galima įžvelgti ne itin kilmingą originalo prigimtį. Tačiau rezultatas tampa patrauklesnis, ar ne?

.
...Na, štai! Pasaulį išvydo dar vienas abstraktaus meno kūrinys. Ekspresyvi, tačiau jautriai išbalansuota kompozicija, kontrastingų spalvinių dėmių slinktys priverčia žiūrovą patirti gilų emocinį išgyvenimą, - pasakytų dailės kritikas. Drąsiai ir be kompromisų nutapytos tamsios dėmės lyg ir sako mums, kad ne viskas šiame optimistiškai oranžiniame pasaulyje yra pozityvu, - tai lyg grėsmingi lemties debesys prieš likimo audrą, - pridurtų kitas kritikas. "Gluboko kopaet, - pritartų ir trečias ekspertas iš rytų.
...Belieka darbui sukurti pavadinimą. Tai pats sunkiausias ir atsakingiausias etapas. Tiktų "Klyksmas", bet jau yra Edvardo Muncho "Riksmas". Gal galėtų vadintis "Digressing from Y"? Ir šiuolaikiška, ir lyg negirdėta, be to, pateisintų meno krypties apibrėžimo logiką. Šiuolaikinėse mokslingose erdvėse visokios kontroversiškos dimensijos yra labai toleruojamos.
...Kaip mėgsta sakyti mano bičiulis: abstraktu iki sąmonės netekimo. Dar kažkas pasakė: niekas taip nepuošia gyvenimo, kaip Photoshop'as. Paprastos fotografijos apdorojimas šios programos filtrais leidžia gauti vaizdelį, kuris nepadarytų gėdos, eksponuojamas net greta Braque ar Mondriano darbų. Ir šalia Dalios Kasčiūnaitės drobių taip pat...
...Tačiau senasis sodo namelis ir šiandien tebestūkso, kaip realybės įsikūnyjimas, nors ir beviltiškai banalus ir pilkas. Ir minėtų dailininkų paveikslai taip pat visiškai realūs ir dar pasakiškai brangūs.
Tuo tarpu šis pastangų nepareikalavęs (todėl - bevertis) kompiuterinių manipuliacijų skaitmeninis rezultatas taip ir pasiliks virtualiame šio puslapio pasaulėlyje. Niekas originalo nenudžiaus, kaip kad Muncho "Riksmą", taip pat jam nelemta išvysti godžių ir susižavėjusių Sotheby's ir Christie's aukcionų lankytojų žvilgsnių...
...Tad pasikabinau jį virtualiame kambaryje. Ten, virtualios sienos nišoje, "Digressing from Y" susirado savo nuolatinę vietą.:)
.
.Posted by Picasa



Digressing from Y
Uploaded by algimantas

žymės:

24 rugpjūčio, 2006

rudens nuojauta...

.
...Ir nostalgiškai sukaupta, ir spontaniškai veržli Šopeno sonatos lyrika, kurią perteikė pasaulinio garso pianistas Cyprien Katsaris, prašyte įsiprašė į šį puslapį... Visai neatsitiktinai... Gal ir todėl, kad ochra nuspalvintos rudens dienos jau čia pat, ir visa aplink tarsi apimta ilgesingo stingulio ir būsimų vėtrų laukimo... ir nepasakyčiau, kad labai liūdna, tačiau sonatos Largo šnabždėjo man apie kažką, - kas kažkada prarasta, kažin kur negrįžtamai išnykę...
.
...Prireiks 28 minučių visam kūriniui išklausyti. Gal ir neturėsite tam tiek laiko... tačiau rudens nuojauta ir jūsų neaplenks... gal tik pasireikš kitu būdu ir kitoje vietoje...
.



Academy of Luxembourg
2003
Photo: Willy De Jong



Cyprien Katsaris:
Frédéric Chopin. Sonata No.3 in B minor, Op.58


1. Allegro Maestoso

.
2. Scherzo. Molto vivace

.
3. Largo

.
4. Finale. Presto non tanto - Agitato

.
ŠALTINIAI:
http://www.chopin.pl/spis_tresci/index_en.html
http://www.cyprienkatsaris.net/
http://www.youtube.com/user/Sissco

žymės: , ,