14 balandžio, 2007

trapus Atvelykio auksas...

...Šv.Velykų dienos pasitraukė su menančiais žiemą balto sniego ir šalto vėjo gūsiais. Ir kartu su praėjusios Šventės džiaugsmais, įspūdžiais ir emocijomis pasilieka jie - apvalūs, trapūs ir margi, rankomis sušildyti prisiminimai. Jais pasidžiaugiame, jais pasidaliname su kitais. O kai kuriuos - ilgėliau prikaustančius žvilgsnį - norėtume išsaugoti ateičiai.

...Margučių dekoravimas toks pat įvairialypis, kaip ir mūsų margas pasaulis ar šimtmečiais kauptų tapybos darbų galerijų eksponatai. Daugelio tautų tradicijas ir stilius, dekoro techniką ir spalvų derinius visai sėkmingai galėtume studijuoti, žvelgdami į velykinius margučius, jau išsikovojusius savo vietas muziejinių eksponatų vitrinose ir iliustruotuose tautodailininkų kataloguose.
...Tačiau čia, šiame puslapyje, kur netikėtumams ir atsitiktinumams teikiamas padidintas dėmesys, bandau parodyti nelauktai originalų ir kerinčiai patrauklų margučių dekorą, kur pamėginta suderinti tradicinę kiaušinio dažymo svogūno lukštais techniką su piešiamu ar net pirštais ant paviršiaus paskleidžiamu reljefinio dažo štrichu.
...
Įgudusios menininko rankos kontroliuojami atsitiktinumai ir šiemet paliko šventiškai nekasdienį, aukso gijomis tamsiame fone nužymėtą pėdsaką.

...Iš spindinčio žvaigždėto dangaus - per baltą Vilties Prisikėlimą - į saulėtai auksinį pavasarį.



















.2013





























Margučių dekoro autorius: JOANA NOREIKAITĖ

žymės: , , ,