24 gegužės, 2008

Slow Blues

23 gegužės, 2008

Count Basie: One O' Clock Jump


William "Count" Basie
(1904/08/21 – 1984/04/26) - Amerikos džiazo pianistas, vargonininkas, orkestro
vadovas, ir kompozitorius. Jo įsteigtas Count Basie Orchestra, kuriam vadovavo beveik 50 metų, pasižymi galingu skambėjimu ir yra ištikimas Kansas City swing'o stiliui. Orkestras buvo vienas reikšmingiausių swing'o eros džiazo orkestrų lyderių, - išgyvenęs smukusį bigbendų populiarumą penktajame dešimtmetyje ir vėliau sėkmingai tęsė savo veiklą, 60-tais ir 70-tais dešimtmečiais bendradarbiaudamas su tokiais dainininkais, kaip Frank Sinatra ir Ella Fitzgerald. Daug muzikantų, dirbusių jo orkestre, tapo pasaulinio garso džiazo atlikėjais: tenoro saksofonininkai Lester Young ir Herschel Evans, trimitininkai Buck Clayton ir Harry "Sweets" Edison, dainininkai Jimmy Rushing ir Joe Williams.
...Po Count Basie mirties (1984) orkestras liko gyvuoti ir šiuo
metu jam vadovauja Bill Hughes. Count Basie Orchestra (17 Grammy apdovanojimų) buvo ir tebėra vienas labiausiai klestinčių orkestrų-bigbendų džiazo istorijoje.

..Iš visų anuomet mūsų kraštą pasiekusių šio orkestro įrašų plokštelių labiausiai įsiminiau tą, kurios voko viršelyje pavaizduotas branduolinės bombos sprogimas. Dabar jau neprisimenu, ar vienas žinomiausių Count Basie džiazo standartų "One O' Clock Jump" yra būtent tame albume, ar kitame - jų pas draugus matydavau ne vieną. Lengvai liesdamas klavišus, neįtikėtinai santūriai grojantis pianistas ir bigbendo lyderis vienu piršto judesiu priverčia paklusti galingą orkestrą, skleidžiantį auditorijai sprogimui prilygstančius tutti fortissimo, tačiau kažkokiu nepaaiškinamu būdu pasilikdamas savo fortepijonui teisę būti kuo aiškiausiai girdimam tuose gaivališkos energijos gūsiuose.
...Štai toks Count Basie visada buvo, y
ra ir išliks mano atminty. Gaila, kad jis, kaip kad Duke Ellington, nebuvo atvykęs koncertuoti į mūsų kraštus - tad visa pažintis su šiuo džiazo grandu buvo ir tebėra įmanoma tik iš įrašų vinilo plokštelėse, o šiais laikais - dar ir iš interneto radijo transliacijų. bei gausybės video įrašų.

...Populiarusis "One O' Clock Jump" skambėjo visada - ir 30-taisiais ir 80-taisiais praėjusio šimtmečio metais. Štai keli įvairiu metu įvairiai skambėję šio įžymaus standarto pavyzdžiai:


One O' Clock Jump 1943



One O' Clock Jump 1950
Count Basie (piano), Wardell Gray (tenor sax),
Buddy DeFranco (clarinet), Clark Terry (trumpet)


One O' Clock Jump 1981
Performing with Ella Fitzgerald


One O' Clock Jump - Live in Europe,1981


žymės: , , , , ,