03 vasario, 2007

interaktyvusis Google Earth...


...Kai savo elektroninio pašto dėžutėje aptinku laišką iš Google Earth, galiu būti tikras, kad rasiu kažką naujo ir įdomaus. Ir šį kartą neteko nusivilti - programa pasiūlė atsinaujinimą ir pateikė patrauklių ir netgi netikėtų galimybių. Populiarusis Google Earth tapo labai interaktyvus. Dabar galime ne tik pasižymėti savo skirtukais bet kurias įdomias gaublio vietas, į kurias ateityje norėtume sugrįžti, bet ir nuosavomis fotonuotraukomis bei komentarais papildyti bet kurį mūsų virtualios planetos tašką.
...Tad nieko nelaukdamas nuskriejau į Vilnių pasižvalgyti...

...Jau artėjant prie miesto, atsirado nemažai įvairias vietas žyminčių nuorodėlių - anksčiau jų buvo vos kelios...

...Google Earth palydovines žemės nuotraukas visokeriopai papildo tinklapio Panoramio teikiamos galimybės - čia net galima susikalbėti lietuviškai. Panoramio padeda įkelti į bet kurį planetos žemėlapio tašką savo ar draugų pasidarytas įdomių bei atmintinų vietų fotonuotraukas.
...Tad bet kuriam pasaulio lankytojui, su Google Earth atskridusiam į Vilnių, atsirado puiki galimybė ne tik paspoksoti į senamiesčio stogus ir gatvių tinklą, bet žvilgtelėti ir į vieną kitą gatvės ar aikštės fragmentą nuo "žemės paviršiaus". Ir šis, ir kiti žemėlapin įkelti vaizdai gali būti nufotografuoti bet kurio keliautojo, atsidūrusio čia su fotokamera ir vėliau panūdusio susieti su šiuo planetos tašku savo darytą atvaizdą. Gal jau greit Vilnių galėsime regėti ne tik savo krašto fotomenininkų akimis, bet ir žvilgsniu turisto, kažkada atkeliavusio iš Ugandos ar Monrealio...

...Jau yra įkelta įvairių Vilniaus nuotraukų, kurių parinktis pasirodė kiek chaotiška. Gal tokia interaktyvi iniciatyva gali duoti ir nelauktai keistų ar net visai nepriimtinų rezultatų? Ar nėra taip, kad pažymimų vietų parinkimas, įkeliamų nuotraukų kokybė bei pateikiamų pavadinimų ar aprašų tikslumas yra paliekamas kiekvieno "interaktyvisto" supratimo ir išprusimo lygmenyje?

...Beje, programa numato pastebėtų netikslumų ar neatitikimų ištaisymo galimybę. Gal didžiulis internetinės Vikipedia enciklopedijos patyrimas, kada informaciniai duomenys yra nuolat papildomi ir patikslinami daugelio milijonų interneto lankytojų, leidžia tikėtis, kad Žemės rutulys netaps dar ir virtualiai prišiukšlintas, - kai ir fizinės taršos per akis...

...Įkeliamų fotonuotraukų autoriai privalo registruotis sistemoje, yra pristatomi vardais ir pavardėmis, pasiūloma peržvelgti kitus jų darbus, saugomos ir jų autorinės teisės. Tad pernelyg baimintis dėl netinkamai pateiktos informacijos gal ir nevertėtų, - ilgainiui viskas turėtų atsirasti savo vietose.

...Daugelio Vilnių pristatančių nuotraukų kokybė visai nebloga, gal tik keistokai atrodo prierašai prie nuotraukų, - pavyzdžiui: Kudirkos square arba Stikliu street... Norėtųsi ir lietuviškų ženklų (ar greta atskiro autentiško teksto), ir dar trumpos informacijos apie pateikiamos miesto vietos reikšmę (istoriją, stilių, amžių etc).
.
...Tačiau tai dar nėra visos naujosios Google Earth versijos naujienos. Jau senesnioji turėjo įsimintinus, daugeliui matytus ir efektingus trijų matavimų "inkliūzus" - Niujorko Manheteno dangoraižius, Didžiojo Kanjono kalnagūbrius ir dar ne vieno žinomo pasaulio megapolio erdvinius vaizdelius. Dabar atsirado galimybė ir patiems susikurti trijų matavimų virtualius modeliukus (tam paslaugiai siūloma įsidiegti gana paprastą programėlę Google SketchUp) ir nesunkiai įkelti šį kūrinėlį į jam skirtą vietą Google Earth žemėlapyje.

...Gal paminėtam veiksmui atlikti gali prireikti ir daugiau sugebėjimų, negu manipuliacijoms su fotonuotraukomis. Kad ne taip jau viskas paprasta, byloja ne itin vykęs Vilniaus Arkikatedros bazilikos varpinės modeliukas, - kol kas vienintelis erdvinis objektas, išdygęs Google Earth pateikiamame sostinės žemėlapyje. Vienišas, primenantis iš aikštės grindinio styrantį pirštą, varpinės maketukas nesukelia didelio pasigėrėjimo. Dar ir parašai - net keli ir abu nevykę: apibrėžime pasakyta, kad šis objektas yra Varpine, o viršuje esantis pavadinimas skelbia, kad tai yra Bokstelis...

...Norint išsikelti informacinį langelį apie erdvinį objektą, reikia spustelėti ikonėlę. Bet žemėlapyje ši namuko formos nuorodėlė yra rodoma virš objekto, tad tapo užrioglinta ant varpinės maketo stogo ir visas vaizdas, priartinus žemėlapį, tampa ne tik nepatrauklus, bet ir komiškas.
...Gal būtų buvę geriau visai nepublikuoti šitokio erdvinio detalizavimo, jeigu nesugebėta (ar dar nesuspėta?) sukurti viso Arkikatedros architektūrinio ansamblio pavidalo.

.
...Visi šie pasiniurzgėjimai iš tikro yra tik gryniausi atsitiktinumai, gal net nuotaikos kaprizas, todėl neverti dėmesio. Svarbiau kitkas: Google Earth tapo žymiai informatyvesnis ir patrauklesnis. Ir jau galima skelbti apie greitas ir nemokamas ekskursijas į bet kurį lengvai pasukamo virtualaus Žemės rutulio tašką su galimybe monitoriaus ekrane apžiūrėti įžymiausias geografines vietas, garsiausius architektūros ir meno paminklus bei patraukliausius pasaulio miestus.
...Tikiu, kad ir mano Vilnius yra tarp jų...
.

Fly with Google Earth... fly to Vilnius
Uploaded by algimantas

žymės: ,

30 sausio, 2007

imkite mane ir matykite...

...Dar prieš kelias savaites net nemaniau, kad galėsiu internetu kalbėtis, tuo pat metu ir pašnekovą matydamas ir save on line transliuodamas... Visai atsitiktinai pagalvojau, kad jei ne dabar, tai tada nežinia kada... Dar impulsą suteikė keli draugai ir naujos internetinės pažintys, tarp jų ir iš už Atlanto...


...Šitaip šalia monitoriaus atsirado toks į akies obuolį panašus daiktas, visas viduje elektronikos prikimštas... Iškart prisiminiau Orwelo "Didijį Brolį" - ši akis gana tobulai mato, gali filmuoti ir fotografuoti (visai neblogomis rezoliucijomis). Bet nuostabiausia - ji išmokyta sekti šeimininko galvos ir kūno judesius, kraipydama savo vyzdį į visas puses, į šonus, aukštyn ir žemyn... Žinoma, galima tokios videoglobos atsisakyti, vietoje savęs pasiūlant matyti kokį nors paveiksliuką ar net pieštą snukutį, kartojantį originalo judesius ir net mimiką.

...Šis elektroninis stebėtojas yra iš Logitech šeimos ir pasivadinęs QuickCam Sphere MP. Savo įpročius stebėti ir šnipinėti jis, be abejo, paveldėjo iš savo palubėse kabančių giminaičių bankuose ir supermarketuose... Ką gi, kai pasirenku pašnekovą (ar kai jis skambina man), nematau reikalo slėptis nuo jo. Belieka tik susišukuoti vis retėjančią ir nuolat išsidraikiusią ševeliūrą arba pelės paspaudimu pasiūlyti Didžiajam Broliui stebėti mano paukštį, čia pat greta vaikštinėjantį ir turbūt svarstantį, iš kur išdygo šis keistas vienakojis ir vienaakis konkurentas.
..

žymės: , ,