28 rugpjūčio, 2006

Vilnius per camera obscura


Camera obscura veikimo principas.
Montažui panaudota Pinhole technika atlikta Andriaus Narvičiaus fotografija "Vilniaus Arkikatedra bazilika"

.
...Pinhole (angl. adatos skylutė), dar vadinamos camera obscura (lot. tamsus kambarys) technika atliktos fotografijos. Pinhole technikos pagrindas yra toks: pro labai mažo skersmens skylutę įsiskverbusi šviesa visiškai tamsiame kambaryje (arba kitoje uždaroje erdvėje) projektuoja apverstą vaizdą. Dar 400 metų iki Kristaus šį principą aprašė Kinijos filosofas Mo Ti, tačiau tikslią šio optinio efekto technologiją suvokė ir 1485 m. perteikė Leonardas da Vinčis.
...Archajiška technika, kai naudojama tik aklinai užtemdyta dėžutė, kurios vienoje sienelėje padaryta mikroskopinė skylutė, yra visiška priešingybė šiuolaikiniam skaitmeniniam vaizdo atkūrimo būdui. Šiandien tokie darbo metodai - tai ne tik savitos ir orginalios meninės raiškos paieškos, bet ir iššūkis įsivyraujančiam atvaizdo atkūrimo paviršutiniškumui. Pinhole technika, reikalaujanti didelės kantrybės ir susikaupimo, o taipgi ir įgūdžių bei atsidavimo, teikia “kitokios” fotografinės kalbos galimybes. Darbai, atlikti šia technika, pasižymi švelnesniu, labiau apibendrintu vaizdu nei tradicinė fotografija.
.

Gintautas Trimakas. Nebyli tyla 2 (sidabro druskų atspaudas. 2004-05-08/13:27:00).

...Pinhole autoriai naudoja pačias primityviausias konstrukcijas: kameras gaminasi iš kavos, arbatos ar tabako dėžučių ir net kelioninių lagaminų, juose pragręždami skylutę šviesai bei įdėdami į vidų šviesai jautrią medžiagą. Atsisakoma visų iki šių dienų išrastų fotografavimo technikos patogumų: jautrios optikos, automatinių užraktų, šviesos blykstės ar kelių kadrų per sekundę eksponavimo.
...Pinhole entuziastai Lietuvoje, besibūriuojantys Vilniaus Dailės Akademijos fotografijos studijų dėstytojo, žinomo fotomeistro Gintauto Trimako grupėje, stebina šia technika atliktų darbų estetikos kokybe ir technikos profesionalumu. Jų darbus ir veiklą galime pamatyti puikaus dizaino svetainėje www.pinhole.lt. Rasime nuorodų ir į kitų šalių šios rūšies profesionalų tinklapius. Prieš kelias savaites Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro galerijoje buvo atidaryta septintoji projekto “Erozija” paroda “Pinhole gentis”.
.

Gintautas Trimakas. Fototerapija.

...Čia, šioje blogo erdvėje, camera obscura virtuozų darbų paakintas (ir Gintauto leidimo atsiklausęs), teikiu žiūrovui kitokį Vilnių, nei įprasta matyti reklaminiuose bukletuose ar spalvotuose atvirukuose. Tai vaizdai, sušildyti kruopštaus ir kantraus darbo bei subtilaus žvilgsnio šilumos... Yra toks paradoksalus teiginys: tobulumas slypi neapibrėžtume. Šie gerai pažįstamų miesto kampelių vaizdai, lyg kokie bibliniai kupranugariai, sugebėję prasisunkti per adatos smaigalio dydžio skylutę ir atgulti ant šviesai jautraus sidabro paviršiaus, yra nesumeluotai tikri ir šilti, su fono erdvę į kraštus plukdančiomis švelniomis sutemomis, su nuolatiniu klausimu žiūrėtojui: ar atpažįsti mane?.. tokį, koks esu iš tikrųjų?...
...Čia viskas tikra: šviesa, atspindžiai, šešėliai. Ir sidabras.
.

Gintautas Trimakas. Kalėdos. (Polaroid Pinhole)

.

Andrius Narvičius. Kiemelis (Mobile Pin).



Andrius Narvičius. Mano pilis (2004-03-28 / 20:02:01).



Andrius Narvičius. Mano Ona (lagaminas - turistinė fotokamera).



Andrius Narvičius.
Kavinių gidas (Kavos dėžutė).
.



Andrius Surgailis. Trimakas buvo: taurelė, iš kurios gėrė Trimakas.



Gintaras Ūža. Vilnius Pinhole: Išmalda.



Gintaras Ūža. Vilnius Pinhole: Onos bažnyčia.



Marijus Šeibak. Skaitmeninis pinhole: NATO ministrų susitikimas Vilniuje / 2005 balandis).


Tadas Sasnauskas. Sporto rūmai (kartoninė dežutė), Vilnius, 2006.



Tomas Vyšniauskas. Panoramos: Vilniaus Viešpaties Jėzaus bažnyčia.



Vaidotas Aukštaitis. Aušrinė 1 (2006-04-03 / 16:07:00).
Panaudotas "Zaria" tolimatis ir spalvota negatyvinė 135 formato "Fujicolor Superia 200" juosta.
Fotografuota be trikojo, išlaikymas: 1/60 sek.
Posted by Picasa
Fotonuotraukų šaltinis: PINHOLE.LT
Excellent (by Tomas Vyšniauskas & Vytautas Razma): www.creep.lt
Excellent (by Andrius Narvičius): www.lagaminas.com

O šitaip galima nesunkiai pasidaryti pinhole kamerą iš paprasčiausios degtukų dėžutės:


Matchbox Camera

Čia fotomenininkas Gintautas Trimakas demonstruoja, kaip pasidaryti pinhole kamerą iš degtukų dėžutės:

žymės: , , ,