03 kovo, 2007

Lasse Gjertsen - kitoks patyrimas

...Norvegas Lasse Gjertsen yra labai autoironiškas jaunas žmogus, jau spėjęs pasireikšti videoanimacijos srityje ir net sukėlęs pastebimą komercinės rutinos stingulio sukaustytų šios srities vandenų raibuliavimą. Savitas ir nuoširdžiai paprastas gebėjimas trumpo videoklipo išraiškos galimybes kilstelėlėti nebūtinai ant aukštesnio, bet tikrai ant visai naujo laiptelio nepalieka abejingais tų, kas nors kiek domisi šia sritimi. Jau nekalbant apie tuos, kurie primityviomis video mėgėjo priemonėmis kartais ir patys pasišauna sutverti kokį judantį paveikslėlį...
...Vienas Lassen Gjertsen'o kūrinėlis taip ir vadinasi: "Amateur". Pamačius, galima suprasti autoriau ironiją - pats save nufilmavęs klipe, jis iš tiesų nėra įvaldęs nė vieno muzikos instrumento, kuriais neva groja. Tačiau kaip stulbinamai jis valdo subtilybių nestokojantį video montažą! Tad pradžiai - pažiūrėkime ir paklausykime:

Amateur

...O štai ką autorius pats sako apie videoklipą: "Šis žingsnis - manasis hiperaktyvus video redagavimo stilius! Tikiuosi, jūs galėsite pasimėgauti rezultatu!
...Aš dėkingas mano draugui Mattis'ui, paskolinusiam savo mušamųjų instrumentų komplektą. Taip pat dėkoju žmogui, leidusiam man pasinaudoti pianinu, tačiau jis nepageidavo, kad nurodyčiau jo vardą...
...Ir štai dabar kalbama, kad visa ta idėja yra pasisavinta iš Mišelio Gondri: aš mačiau jo video su būgnais, pavadintą "Drumb & Drumber". Jį galima rasti čia, kažkur YouTube. Jo ir mano video skiriasi dėl vienos labai svarbios detalės: Gondri nufilmavo save, grojantį mušamaisiais nuoseklia seka ir po to apjungė kilpiniu pasikartojimu, o aš iš pradžių išgaudavau kiekvieno būgno ir kiekvieno pianino akordo garsus atskirai ir tik vėliau redagavau, apjungdamas juos į visumą. Tai - labai esminis skirtumas, jeigu jūs nusimanote apie video medžiagos redagavimą. Tiesą sakant, čia yra trumpa - 5 sekundžių - nuosekli seka, kuri iš tiesų kiek paneigia mano žodžius, - ir pats tai pastebėjau visai neseniai, dėl ko pasijutau idiotu. Bet aš vis dar manau, kad man taip tik pasirodė ir čia nėra niekas iš nieko pasisavinta. Štai, jums, vaikinai, vienas klausimas: jeigu aš parašau dainą, kurioje yra žodžiai "Love" ir "Dense", ar tai reiškia, kad mėgdžioju The Beatles? Italijoje, Milane aš sutikau Mišelį Gondri ir jo to paties paklausiau. Iš tiesų jis man aiškiai neatsakė, bet buvo panašu, kad jis kaip tik taip ir galvoja. O gal jam tiesiog nepatiko, kaip aš apsirengęs.
...Ir dar - turiu atvirai prisipažinti, kad nei būgnais, nei pianinu aš visiškai nemoku groti..."

...Kitas puikus Lasse Gjertsen'o darbas turbūt gali būti iki galo suvoktas tik gerai žinantiems norvegų kalbą ar gebančiais skaityti greitai slenkančius angliškus subtitrus. Tačiau ir be tokių sugebėjimų videoklipas palieka kerintį įspūdį, pirmiausia - savo nuoširdžiu ir paprastu tiesumu. Dar meistrišku vaizdo ir garso deriniu. Štai vienas iš publikuotų atsiliepimų, komentuojančių šį kūrinėlį:
..."Labai įspūdinga! Tai nėra egocentriška. Tai - tavo pasaulio matymas per nuosavą patyrimą. Nuostabu! Šioje animacijoje galima įžvelgti Monti Piton'o įtakos pėdsakus. Jeigu taip, tai yra puikios mokyklos įtaka! Išsaugok tai, žmogau, tavo darbas yra reikšmingas!"

Jeg gar en Tur. A self portrait by Lasse Gjertsen

...Ir vėl - paties autoriaus komentaras, atskleidžiantis, kad šis video buvo tik studento bilietas į tolesnių profesinių studijų gilinimo pasaulį. Ir dar geranoriškas svao profesinio patyrimo pasidalinimas su visais, kam įdomi videoefektų kūrimo technologija. Žinoma, joks nematytai naujas pasaulis čia gal ir nėra atrastas, tačiau tas pasaulis yra toks, kokį mato ir patiria jaunas, kūrybingas ir ironiškas norvegas Lasse Gjertsen: "Šis video - labai egocentriškas ir man dėl to nesmagu. Mano tėvas pasiūlė jį publikuoti internete ir aš tai, po velnių, padariau. Jūs girdite norvegų kalbą, tačiau aš pasistengiau pateikti angliškus subtitrus. Ir jeigu jūs išgirstate žodį "tits-machine" (angl.: tit - zylė), norvegiškai tai iš tiesų reiškia "laiko mašina" (time-mashine).
...Šis videoklipas buvo mano darbas, kurį reikėjo pateikti, stojant į Norvegijos animacijos meno mokyklą, - jame reikėjo parodyti "autoportretą bet kuriuo pasirinktu metodu". Tuomet aš dar studijavau Anglijoje (2005-jų pavasarį), tačiau nebuvau patenkintas tenykšte mokykla ir norėjau išbandyti kitą vietą.
...Aš įstojau!
...Kaip tai padaryta? Nufilmavau save iš šono, žingsniuojantį žalio ekrano fone, įtalpinau nufilmuotus fragmentus į "uždarą žingsniavimo ciklą", kuris gali be paliovos kartotis. Visa kita - vaizdai iš Anglijos, Norvegijos ir paveikslėliai iš knygų, o video redagavimo programoje "Premiere" iš viso to yra padaroma mišrainė. Muzika - mano paties, kurią savarankiškai sugrojau gitara ir armonika (šių instrumentų aš iš tiesų visai nesu įvaldęs), tačiau rezultatas skamba visai pakenčiamai. Garso takelį man padėjo suredaguoti FL Studijoje..."

ŠALTINIAI IR NUORODOS: YouTube My Space Technorati URØRT

žymės: ,