02 rugsėjo, 2007

zombiai Vilniaus senamiestyje

..."zombiai ateina, atidunda..." - prieš devyniolika metų skelbė "Anties" įkūrėjas Algirdas Kaušpėdas. Gal kaip architektas, jis toliaregiškai mintijo apie Vilniaus senamiestį šiandien užplūdusius agresyvius ir bedvasius darkalus? Nes zombis - tai dar fizinį apvalkalą turintis padaras, tačiau praradęs bet kokius dvasios likučius - todėl ir bauginantis.
...Mano bičiulio darytose nuotraukose matyti, kaip į Vilniaus senamiesčio aplinką baigia įsiskverbti keistų formų ir dar keistesnės spalvos kreatyvai. Mažosios zombinės architektūros formos? Aikštę ties Lietuvos nacionaline filharmonija užvaldė purvinos violetinės spalvos betono spuogai. Nykia ir bedvase dykviete, išklota kinietišku granitu, tapo ir Rotušės aikštė, taip pat kampuose apsėta tomis primityviomis tumbomis. Apie agresyvią šių dienų architektūrinių zombių invaziją byloja ir senamiesčio panoramų tolumoje kyšantys Neries kranto dangoraižių žandikauliai ar dantų fragmentai. Jie jau atėjo - tie zombiai. Jie ilgam (o gal ir visam laikui) sudrumstė nuo jaunų dienų puoselėtą prieraišumo ir pasitikėjimo savąja aplinka jauseną. Baigia išnykti ir viltis, kad senasis miestas, nors ir atsinaujinantis, niekada nepraras brangiausio turinio - tokios įprastos, mielos ir nepakartojamos auros.

.Rotušės aikštė.
.Aušros Vartų ir Subačiaus gatvių sankryža.
.
.Vaizdas į Aušros Vartų gatvę.
.
.Aikštė ties Nacionaline filharmonija.
.
.Vaizdas į Rotušę nuo Aušros Vartų gatvės.

...Matyt, visai neatsitiktinai retsykiais pasitaikantys protestai prieš viešąsias erdves darkančius zombius nuolat suranda supratingą palaikymą tarp profesinį orumą dar nepraradusių kolegų architektų ir dizainerių. Ir margoje žiniasklaidoje retsykiais užtinki progresyviai mąstančių ir šioms problemoms neabejingų žmonių tekstų, Štai kelios menininko Gedimino Urbono mintys, išsakytos pokalbyje apie laisvę kontroliuojamoje visuomenėje:
.
..."Kas būtų, jei liktų vien tik barokinės bažnyčios ir jų bokštai, konkuruojantys su dangoraižiais? Jei negerbsime patys savęs, niekas negerbs ir mūsų. Žmogui, kuriam atrodo, kad reikia nugriauti Gedimino pilį, pastatyti ten išvietę ir iš to gauti pelną, reikia operuoti smegenis."
..."Progresyviais šiandien vadinami projektai tolygūs sovietiniams kosmoso užkariavimams. Pastatus prieš kelis dešimtmečius statė gabūs architektai. Dabar dažnai pastatus stato negabūs žmonės, kurie patys tuose pastatuose negyvena. O iš mūsų daugiaaukščių pastatų juokiasi į Lietuvą atvykę žmonės."
ŠALTINIS:
Irma ASTRAUSKAITĖ "Laisvė kontroliuojamoje visuomenėje tėra iliuzija" 'RESPUBLIKA' 2007.09.01


žymės: