14 sausio, 2009

Šventė, kurios nematėme...

...Iš pat pradžių viskas atrodė neįtikėtina ir nerealu... Ar tai tik manipuliavimas video įrašų efektais, ar tie besikeičiantys, erdvėje ir ant pastatų sienų lakstantys ornamentai, veidai ir fantastinės figūros iš tiesų nufilmuotos realiose miesto gatvėse ir aikštėse? Nejaugi naujosios technologijos šiandien jau sugeba ir tai? Kuomet judantis trimatis vaizdas slenka tarp pastato kolonų, tarsi jis ir nebūtų projekcijos rezultatas toje iš dalies uždarytoje erdvėje... iš lygios sienos paviršiaus išnyra labai realūs erdviniai fragmentai, vandens lašai, veidai...Nelengva suvokti, kaip gi visa tai padaryta!





...Tai - labai novatoriškos erdvinių video projekcijų technologijos - 3D Mapping video projected - jau demonstruojamos Europos miestuose. Svarbiausia, kad tokioms šviesų projekcijoms galima suteikti neribotos fantazijos ir apimties vaizdo ir grafikos turinį, spalvas, tekstus.
...Kai šiuose filmukuose matau iš dangaus į miestą nusileidžiančius angelus, žaižaruojantį ir nuolat besikeičiantį klasikinį portiką, menantį Vilniaus Katedros
ar Rotušės fasadus, sparnuotą dramblį, plasnojantį tarp kolonų, bandau įsivaizduoti... regiu, kad panašiai turtingas ir žavus šviesos iliuzijų spektaklis, gebantis vaizdais perteikti žiūrovui prasmingą turinį, galėjo pasitarnauti ir mūsų Vilniui. Juolab - miestui, tapusiam Europos kultūros sostine. Gal mes nepagrįstai bandome didžiuotis primityvoku lazerių šou ir banaliais fejerverkais, neva net kosmosą sudrebinusiais Naujųjų metų naktį ir pademonstravusiais neregėtą kelių milijonų vertės kultūros lygį. Gal paprasčiausiai reikėjo atidžiau paieškoti alternatyvų, pasidairyti po Europą... Juk už panašius pinigus galėjome pasauliui pasirodyti turiningu, senojo Vilniaus vardo vertu ir nepakartojamu šviesos reginiu.
...O gaila...


Šaltinis: www.easyweb.fr

....Post scriptum
...Gal ir per anksti čia paniurzgėjau - Ir Vilniaus Rotušė pasižaidė judančiais dekoratyviniais papuošaliukais... Tačiau technologinės šviesų šou galimybės vis tik galėjo būti realizuotos prasmingiau ir turiningiau (sakyčiau - lietuviškiau). Bet ir suprantama: dirigentai ir pirmieji smuikai ne vietiniai - ko iš jų norėti...

žymės: , , , , , ,